A legelső lépés, ami megelőzi a krémkeverést, az a recept kiválasztása. Sokszor ez a legnehezebb is. Hányszor álltam én is a kamrában, szeretettel nézegetve a kincseimet, és azon törve a fejem, mit is készítsek belőlük? Gondolatban átszaladtam a fürdőszobapolc tartalmán, mire is lenne szükségem? Mi fogyott el? Esetleg kinek kellene ajándékot készítenem? Ki kért tőlem valamilyen kencét? Elmélázok, és már el is telt az idő, nincs időm nekikezdeni. Hányszor járok így! Tehát az első, és legfontosabb szabály: Mindig döntsük el mit készítünk, mielőtt bárminek is nekiállnánk. Ez elég hülyén hangzik, de tényleg könnyű elszúrni.
Tegyük fel, hogy már tudjuk, mit akarunk készíteni, mondjuk egy jó kis zsíros testápolót száraz bőrre. Hogyan tovább? Honnan szerzünk receptet, és honnan fogjuk tudni hogy tényleg működik is az a recept? Hogy pont olyan, amit szeretnénk? A második kérdésre persze nehéz a válasz, tapasztalat kell hozzá és még úgy sem jön össze mindig. De az, hogy működőképes legyen a recept azon is múlik, hogy honnan van. Az interneten most már magyarul is nagyon sok receptet lehet találni, angolul pedig hihetetlenül sokat. Mégis, egy nagy része nem jó, nem olyan lesz, amilyennek írták, vagy egyáltalán nem sikerül. Én nap mint nap keresem az új recepteket, valamennyire már értek hozzá, hogy kiszűrjem a rosszakat (tényleg sok van), és mégis néha járok úgy, hogy nem jön össze. Pont a minap szívatott meg egy arclemosó, pedig nagyon ígéretesnek tűnt. Érdemes megnézni például, hogy van-e a receptben víz, akkor kell hogy legyen emulgeálószer és tartósítószer is.
Tehát keressünk megbízható helyről receptet, például itt az oldalon (hogy hazabeszéljek) a receptek nagyon nagy része kipróbált, többek által elkészített, a hozzászólásokban is sok hasznos dolgot fűznek hozzá. Aztán megbízhatóak még általában a webáruházak receptjei, ezekkel a legnagyobb baj az, hogy csak a saját alapanyagaikat használják, amik máshol nem is kaphatóak. Ilyenkor helyettesítésre lehet szükség, amihez sajnos egy kicsit több tapasztalat kell, kezdőként óvatosan kell csinálni.
Ha tudjuk már, mit fogunk készíteni, akkor elkezdhetjük beszerezni a hozzávalókat kis mennyiségben, mert nem állnak el évekig (van olyan olaj, ami pár hét alatt megromlik). A legtöbbet persze csak webáruházakban találunk meg, de érdemes néhány boltba is betérnünk. Az első a patika, ahol van egy pár dolog, amit legálisan árusíthatnak (alkohol, keserűsó, aszkorbinsav, E vitamin kapszula) és egy csomó minden ami van ugyan nekik, de csak saját felhasználásra, ezért teljesen jogosan sok patika megtagadja az árusítását. Ilyenkor nem érdemes dühöngeni hiszen ezzel magát védi, viszont ha mégis kapunk valamit annak örülni kell és kész. Ilyenek lehetnek: cink oxid, sztearinsav, méhviasz, kakaóvaj, kimért illóolajok, kaolin, glicerin stb. Aztán érdemes még körülnézni a bioboltokban, drogériákban, nagyobb áruházakban. Hidegen sajtolt olajokat, illóolajokat már sok helyen kapni, méhviaszt, propoliszt a legjobb méhésztől a piacon, citromsav, szódabikarbóna, keményítő az élelmiszer boltokban is van. Szóval egy kicsit leleményesnek kell lenni hozzá, mert a ez hobbi nálunk még nem elég elterjedt.
Gyakran helyettesíthetőek egymással például az olajok, de mindig nézzünk utána az adott olaj tulajdonságainak, hogy bírja-e a melegítést, és milyen bőrre való. A recept hatása is változhat, ha az olajat megváltoztatjuk. A másik, ami kevés kockázattal jár, ha a receptben szereplő vizes anyagokat helyettesítjük: megfelel egymásnak az aloe gél, a desztillált víz, a párlat és az aromavíz. Gyakran kicserélhetjük egymással a vajakat és a zsírokat, de itt már nem általános a szabály, a kakaóvaj keményebb mint a többi, míg a kókuszolaj hirtelen folyóssá válik szobahőmérsékleten, ezért könnyen tönkre teheti a végeredményt. Tehát a hozzávalók helyettesítése hasznos lehet, de csínján kell vele bánni.
Házi kozmetikum készítés közben nagyon fontos, hogy sokat jegyzeteljünk. Még akkor is, ha mindent a recept szerint csináltunk, lehetnek mozzanatok, amik kérdésesek, amikre a recept nem tért ki, és a következő alkalommal hasznunkra lehetnek. Pl. milyen habverőt használtunk, mekkora/melyik kanalat, csapott vagy púpos evőkanállal, hány csepp illóolaj, propolisz ment bele a végén, mennyi ideig vertük/hűtöttük/melegítettük/fagyasztottuk stb. Érdemes erre a célra egy jegyzetfüzetet rendszeresíteni (laptop, hasonlók nem ajánlottak nyakig olajosan).
Összefoglalva:
1. döntsük el mit szeretnénk készíteni
2. szerezzünk egy megbízható receptet
3. vegyünk meg az alapanyagokat, de ne sokkal többet
4. ha kell helyettesítsünk, de alaposan nézzünk utána
5. jegyzeteljünk krémkeverés közben