Minél jobban belemerülünk a házi kozmetikumok készítésébe, annál több eszközt, edényt fogunk megvenni. Pedig a kezdéshez nem kell semmi olyan, ami ne lenne megtalálható amúgy is a konyhánkban. Lássuk, mik is ezek:
- Mérleg: ez fontos, sok receptet nem lehet e nélkül elkészíteni. Alapnak jó egy konyhai mérleg ami 1g-tól már mér. Bár ilyen kis mennyiségeknél nem mindig pontos, ezt meg lehet oldani azzal, hogy kicsit többet (6-9 grammot) mérünk, és azt osztjuk el. Ennyi bizonytalanságot még megenged ez a tudomány. Az persze nem árt, ha könnyen tisztítható, nincsenek rajta kiugró-beugró részek.
Ha jobban belemelegedünk a krémkészítésbe, vagy szappant is akarunk főzni, szükségünk lesz egy 0.1 g-tól mérő műszerre is. Ezek általában drágábbak, de a kínaiak is gyártják, úgyhogy körül kell nézni.
- Hőálló edények: a melegítéshez használhatunk hőálló üveget, esetleg hőálló műanyagot (arról bizonyosodjunk meg, hogy tényleg nem oldódik ki belőle semmi), a fémből készített edényeknél csak a rozsdamenteseket használjuk. Különítsünk el edényeket külön erre a célra, és főzésnél inkább ne használjuk. Kell egy lábos, amiben vizet forralunk (erre főzős lábos is jó), és egy erre ráillő másik edény, hogy ne érjen le az alja. Ha mégis leérne, tegyünk alá valamilyen fém rácsot, vagy pl. befőttes üveg tetejét lefordítva.
Jó ha van egy olyan hőálló edényünk, aminek van fogója és csőre a vizes részek melegítéséhez, mert könnyebb lassan belecsorgatni a zsíros részbe.
- Keverők: Több dolgot is használhatunk a krémek kikeveréséhez, de érdemes gépi erőt alkalmazni. Nekem a habverő jött be legjobban, olyan, amin sok fokozat van ezért egész lassan is lehet keverni vele. Van, aki a botmixerre esküszik, de ezt nehéz kitakarítani, egyedül a borotvahabnál szeretem, mert nem csinál akkora habot. Itt van még a tejhabosító kis adag krémekhez, de jó magas falú edényben kell használni mert gyorsan forog és felcsapja az anyagot. Persze a kézi habverő is működhet,