Készítsd el saját magad házilag!

Orgona

2014.03.15 21:54
 
A kerti orgonát (Syringa vulgaris) a X. században az arabok hozták magukkal Spanyolországba. Bécsbe az első cserje a XVI. században, a konstantinápolyi osztrák császári küldöttek közvetítésével került, ahonnan aztán gyorsan elterjedt. Ma a növénynek már csaknem 900 fajtája létezik. Nemsokára nyílik az orgona, így aktuális a szappan készítésének receptje. A frissen kinyílt virágokat gyűjtsük, és a szárról lehúzva, árnyékos helyen szárítsuk meg.

A kerti orgona (Syringa vulgaris) az olajfélék családjába tartozik. A napos, nyáron meleg helyeket kedveli. A mély, agyagos, de nem túl magas talajvizű talajt szereti. Egyébként igénytelen, nagyon jól alkalmazkodó, télálló, melegtűrő, a városi klímát is elviselő, szélnek jól ellenálló növény. Felhasználhatók a virágai, levelei, kérge, és a virágaiból nyert illóolaja.

 

Az orgona felhasználása


A népi gyógyászat a szárított levelekből vagy kéregből készített orgonateát a láz csillapítására, a virágokból készítettorgonateát pedig az emésztőrendszer erősítésére használja.

 

 

Mivel az orgona enyhén mérgező, ezért nem árt óvatosnak lenni vele. Kiváló reumaolaj készíthető belőle ( a virágából) bedörzsölésre, de az orgonavirágból készített orgonaszappan igazi különlegességnek számított már az orgona meghonosítása óta. Kár hogy feledésbe merült az illatosnál illatosabb tusfürdők és szappanok mellett. Ezért készítsünk mi magunk orgonaszappant!

 

 

Az orgonaszappan készítése:

orgonaszappan


Egy glicerin szappantömb kell hozzá ( kreatív boltokban, művészellátókban kapható, csak ez a szappanfajta olvasztható). Olvasszuk ( ne főzzük!) fel gőzfürdő felett a glicerinszappant, amíg folyóssá nem válik, majd keverjük bele az orgonavirágokat. Ezután öntsük a szappant valamilyen öntőformába ( kiváló erre valamilyen tejtermék ovális tartója) és hagyjuk megkeményedni. A szappanban található virágok nem csak enyhe orgonaillatúvá varázsolják a házi szappanunkat, de nagyon mutatóssá és különlegessé is.

 

 

Ha esetleg akad otthon orgonaillatú parfümünk, vagy illóolajunk, keverjünk a még folyékony szappanhoz egy keveset formába öntés előtt, így még intenzívebbé tehetjük az illatot.

Orgonaszörp


 

Hozzávalók:

  • 2 bögre orgonavirág
  • 1 bögre cukor
  • 1 bögre víz
  • fél citrom leve
  • fél narancs leve

Elkészítés:

Leszedegetjük az orgonaágról a virágokat, szűrőbe tesszük, és alaposan lemossuk, lecsepegtetjük.

Közben egy edénybe öntünk egy bögre vizet és egy bögre cukrot, felforraljuk, majd beledobjuk a virágot. 5-7 percet főzzük, majd belecsavarjuk fél citrom és fél narancs levét, hagyjuk kihűlni, majd leszűrjük, és üvegcsékbe öntjük.

Megjegyzés:

A főtt virágokat alaposan csavarjuk ki kézzel is.

 

Orgonalekvar

 

Hozzávalók:

2 liter térfogatnyi pucolt orgonavirág szirom (jól megpakolva)

1,5kg cukor

2 l víz

1 narancs leve

2 citrom frissen préselt leve és magjai

A vizet és a cukrot összekeverjük egy lábasban, és először lassú tűzön kevergetjük amíg el nem olvad, majd forrásig hevítjük. Ekkor beleöntjük a virágszirmokat, és lassú tűzön majdnem a felére beforraljuk. Elzárjuk a lángot és estére pihentetjük.

Másnap beleöntjük a két citrom és a narancs levét és beletesszük egy kis vászonzacskóba a facsarás közben kapott magokat is. Alaposan átkeverjük és közepes lángon egyszer jól átforraljuk (én sokáig forraltam, ezért kicsit viszkózusabb, cserébe kevésbé illatos és a színét is vesztette). Majd sterilizált üvegekbe töltjük és dunsztoljuk.

Az éjszakai pihentetés után a szirmok teljesen átlátszóak lettek, egészen fantasztikus textúrával. Mintha lila mézben sok átlátszó virágszirom lenne.

Ez volt az első kísérletem volt az orgonával, az biztos hogy lesz még máskor is,  nagyon izgalmas vele dolgozni de legközelebb biztosan zselésítővel (és akkor kevesebb cukorral), mert itt a hosszú főzés elvette az illat nagy részét. Cserébe alig tudom kifacsarni a kanalat a többiek kezéből.