Sokan nem tudják, hogy a gyermekláncfűként is ismert pongyola pitypang nem “csak” gyomnövény, mely kiűzendő a zöld gyepről, hanem gyógynövény is egyben.
Szinte bármilyen réten megtalálható. A gyermekláncfű kiváló vértisztító és vizelethajtó, serkenti a máj és a vesék működését. A gyermekláncfű számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz:
Vasat, szilíciumot, magnéziumot, cinket, mangánt, B-vitamint, C-vitamint, A-vitamint, D-vitamint.
A gyermekláncfű is gyógynövény
A pongyola pitypang minden része gyógyhatású, így a virágokból készült szirup is tartalmazza mindazt a jót ami ebben a gyom-gyógynövényben található. A szirup íze hasonlít a mézhez, a felhasználása is azonos a mézével. Csurgathatjuk kalácsra, vajas kenyérre, rakható süteménybe, teába is.
A pitypang ideális szedési ideje Európában májusra esik. Válaszunk egy szép napos délelőttöt, mert ilyenkor a legnagyobb a virágportartalma a virágoknak, és így lesz a legízletesebb a szirupunk. Kb. 150-250 virág szirmára lesz szükségünk.
A virágokat rázzuk meg, és a hazaérkezés után 1 órára terítsük szét újságpapírra vagy kéztörlőre, hogy a bogárkák kimászhassanak belőle. Ne mossuk meg a virágokat!
Pitypang szörp, szirup illetve méz
Hozzávalók (szörphöz):
- 2 marék pitypang virág
- 1 kg cukor
- fél citrom leve
- 1 liter víz
A pitypang (gyermekláncfű) virágról a szárát lecsipkedjük, beletesszük egy üveg-, vagy ép zománcú edénybe, ráöntjük a vizet és egy éjszakát hagyjuk állni. Másnap lassú melegítés után hozzá adjuk a cukrot és a citromot is. Kb. 1 órát nagyon lassú (csak kicsit gyöngyözön a teteje) tűzön főzzük, leszűrjük és üvegekbe töltjük.
A szirup elkészítése:
1. recept:
A vizet feltesszük forrni és a már meleg vízbe beletesszük a cukrot és olvadásig melegítjük, néhányszor megkeverjük. Mikor az összes cukor feloldódott, beletesszük a pitypangvirágokat, a vékony szeletekre vágott citromot és a csipetnyi szegfűszeget is. Takarékon fedő alatt addig melegítjük amíg bugyborékolni kezd, után levesszük a tűzről. Forrnia nem szabad, hogy a vitaminok benne maradjanak. Lefedve egy napig pihentetjük. Másnap ismét felforrósítjuk, de most sem szabad forralni. , majd egy szűrő segítségével kihalásszuk belőle a citromkarikákat és a virágokat. A szörpöt jól zárható üvegekbe töltjük és legalább 24 órára meleg dunsztba rakjuk. (kis ládába vagy dobozba bebugyolálva paplannal, takarókkal hogy minél lassabban hűljön ki)
2. recept:
Előkészítés: Van aki leszedi a virágszirmokat a zöld részről, más viszont a zöld résszel együtt főzi fel.
A pitypang szirup elkészítése:
A virágokat 5 dl hideg vízbe rakjuk, és lassan elkezdjük főzni.
Amikor a víz forrni kezd lezárjuk a tüzet és éjszakára állni hagyjuk a főzetet.
Másnap szitán keresztül leszűrjük a levét. A kezünkkel jól nyomkodjuk ki a virágokból is a nedvességet. Egy blogban olyan megoldást is láttam, ahol a tejhabosítóval szűrték le a virágszirmokat. Kisebb mennyiségnél ez is nagyon jó ötlet!
A gyermekláncfű (pitypang) léhez egy fél kg cukrot keverünk, és hozzáadjuk egy fél citrom levét, vagy ha tudunk venni olyan citromot amit nem kezeltek vegyszerrel, akkor a felkarikázott citromot. Ha ennél több citromot rakunk bele, akkor túl savanyú lesz.
A lábost feltesszük a tűzre fedő nélkül, és a legkisebb lángon elkezdjük melegíteni azért, hogy ne forrjon lobogva, és elkezdjük besűríteni. Ez akár 2 óráig is eltarthat. Néha vegyünk ki egy kanállal, hogy azt kihűtve ellenőrizhessük az állagát. Nem szabad túl sűrűre főzni, mert akkor kikristályosodik és kemény lesz, ha viszont túl hígra hagyjuk akkor viszont megromolhat.
Pitypang méz:
A “pitypangméz” készítéséhez szükséges mennyiségekre több verzió is létezik, leírok pár bevált receptet:
1. recept: 2 marék pitypang virághoz 1 l víz és 1 kg cukor
2. recept: 500 pitypang virág, 1 citrom, 1 narancs, 1 l víz, 1 kg cukor
3. recept: 150 pitypang virág, 1 citrom, 250 g cukor, annyi víz ami ellepi a virágokat
Kipróbáltam: két hatalmas dupla maréknyi sárga virágot leszedni és egy liter HIDEG vízben lassan főzni. Nem szabad, hogy lobogva forrjon. A pitypangot ne mossátok meg, mert rengeteg virágpor van benne, ami a szíve a méznek! Amikor bugyogni kezd, lezárjuk a gázt és egy éjszaka állni hagyjuk. Másnap leszűrjük és kinyomkodjuk a virágot is amennyire csak tudjuk!