Levendulás szappan receptje, de akármilyen illatú lehet, amilyet szeretnénk.
- 300ml olivaolaj
- 115 gramm desztillált víz
- 39 gramm marónátron
- néhány csepp levendulás illóolaj
- esetleg szárított levendula
- hőmérő
- edény
- szappanforma - lehet sütőforma vagy homokozóforma is
- zsírpapír
A desztillált vizet öntsd egy hőálló edénybe, aminek van teteje, és nem alumínium - az ugyanis reakcióba lépne a lúggal. Ezután nagyon óvatosan öntsd a lúgot a vízhez, vigyázva, hogy ne fröccsenjen ki - ehhez a művelethez a biztonság kedvéért érdemes védőkesztyűt húznod.
Az oldódási folyamat hőtermeléssel jár. Időnként mérd meg a keverék hőmérsékletét, és ha eléri a 40-43 fokot, akkor óvatosan öntsd hozzá a hasonló hőmérsékletűre melegített olajhoz - fontos, hogy mindig a lúgot öntsd a másik összetevőhöz, és ne fordítva. Csepegtesd hozzá az illóolajat, majd kezdd el erősen keverni, amíg pudingsűrűségű nem lesz. Ekkor beleteheted a szárított levendulát is.
Öntsd az egészet zsírpapírral kibélelt formába, és hagyd lassan kihűlni - ne siettesd a folyamatot, mert a szappan megrepedezhet. Ha kihűlt, vedd ki a formából vagy formákból, ha kell, szeleteld fel, és száraz, hűvös helyen tárold a következő négy-öt hétben, amíg a fölösleges víz nem távozik belőle.
Kesztyűt ne felejtsetek el használni!