Készítsd el saját magad házilag!

Szappan házilag

2014.03.14 13:00

Levendulás szappan receptje, de akármilyen illatú lehet, amilyet szeretnénk.

  • 300ml olivaolaj
  • 115 gramm desztillált víz
  • 39 gramm marónátron
  • néhány csepp levendulás illóolaj
  • esetleg szárított levendula
  • hőmérő
  • edény
  • szappanforma - lehet sütőforma vagy homokozóforma is
  • zsírpapír

A desztillált vizet öntsd egy hőálló edénybe, aminek van teteje, és nem alumínium - az ugyanis reakcióba lépne a lúggal. Ezután nagyon óvatosan öntsd a lúgot a vízhez, vigyázva, hogy ne fröccsenjen ki - ehhez a művelethez a biztonság kedvéért érdemes védőkesztyűt húznod.

Az oldódási folyamat hőtermeléssel jár. Időnként mérd meg a keverék hőmérsékletét, és ha eléri a 40-43 fokot, akkor óvatosan öntsd hozzá a hasonló hőmérsékletűre melegített olajhoz - fontos, hogy mindig a lúgot öntsd a másik összetevőhöz, és ne fordítva. Csepegtesd hozzá az illóolajat, majd kezdd el erősen keverni, amíg pudingsűrűségű nem lesz. Ekkor beleteheted a szárított levendulát is.

Öntsd az egészet zsírpapírral kibélelt formába, és hagyd lassan kihűlni - ne siettesd a folyamatot, mert a szappan megrepedezhet. Ha kihűlt, vedd ki a formából vagy formákból, ha kell, szeleteld fel, és száraz, hűvös helyen tárold a következő négy-öt hétben, amíg a fölösleges víz nem távozik belőle.

Kesztyűt ne felejtsetek el használni!